Szeretettel köszöntelek a Kisbodak klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kisbodak klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kisbodak klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kisbodak klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kisbodak klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kisbodak klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kisbodak klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kisbodak klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek
Az 1960-as években majdnem minden kisbodaki családi ház konyhájában ilyen tűzhellyel fűtöttek, és főztek, sütöttek.
A fatüzelésű tűzhely platnija ma már csak nosztalgiából szolgál ki hétvégi házas sütéseket.
Sparhelt
A sparhelt német eredetű szó, a jelentése: takaréktűzhely, vagyis az a tüzelő-berendezés, mellyel a konyhában az ételek sütésére és főzésére való meleget fejlesztik. Bár nálunk takaréktűzhely alatt inkább téglából, cserépből rakott tűzhelyet értenek, a sparhelt pedig kívül lemez, belül vasszerkezete van, kibélelve alaposan samottal. Mindenesetre az a legfontosabb tulajdonsága, hogy amellett, hogy fűt, a tetején levő vaslemezen megfő az étel.
Az a lényeg, hogy a sparhelt vaslemeze nyilván ott a legmelegebb, ahol ég alatta a tűz. Ahogy közeledünk a kályhacső felé, annál kevésbé meleg. Tehát fölforralni valamit a tűztér fölött lehet, „takarékra venni” pedig úgy kell, hogy egy kissé elhúzzuk a kályhacső felé az edényt. Közvetlenül a kályhacső mellett pedig melegen lehet tartani az ételt.
A sparhelten főzéskor olyan íze lesz az ételnek, mintha szabad tűzön főtt volna, amire azt szokták mondani, hogy a füst miatt lesz olyan igazi. De nem így van: attól lesz különlegesen finom az étel mindkét esetben, mert a meleg nem csak alulról éri, mint a tűzhelyen, hanem körbeöleli az edényt.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!